- El Diumenge de Pasqua es tracta de la celebració eclesiàstica més important per als cristians i la més antiga, la qual s’encarrega de pautar les altres festes del calendari litúrgic.
- El Diumenge de Pasqua pauta el final de la Quaresma i alhora inicia el “Temps de Pasqua” cinquanta dies de festa en què té lloc el diumenge de l’ascensió del senyor i que finalitza amb el Diumenge de Pentecosta amb el descens de l’Esperit Sant sobre els apòstols....
- La data d'aquest dia varia, siempre és el primer diumenge de lluna plena després de que comença la primavera, per això no sempre és el mateix dia. La data varia entre el 22 de març i 25 d'abril.
- ORIGEN DEL NOM
En la majoria de les llengües amb excepció de l'anglès i de l'alemany, el nom Pasqua deriva de la paraula Pesach, nom hebreu per a les pasqües, una festivitat jueva que està ligadamente fortament amb la catòlica. Les Pasqües jueves duren entre 7 o 8 dies en record de l'èxode i la llibertat del poble israelita, que s'escapés del faraó egipci. Llevat de les accepcions de l'anglès i l'alemany, la resta dels idiomes solen utilitzar termes referits a la Pasqua, basats en la paraula hebrea.
- ORIGENS JUEUS
- Encara que en el Nou Testament o en les Escriptures dels pares apostòlics, no hi ha cap indicació de l'existència del festival de Pasqua, un text de començaments del segle II sosté que la festa de Pasqua és una pràctica primerenca en el cristianisme.
- No obstant això, la majoria dels historiadors concorden que el festeig conegut mundialment com Paixà es va presentar molt probablement com a continuació de les celebracions de la Pasqua jueva, amb un fort èmfasi en la Resurrecció de Jesús i amb alguns agregats posteriors provinents de cultures paganes.
- SÍMBOLS DE LA PASQUA
Part de la simbologia d'aquesta festa era el conill, adoptat com a símbol de fecunditat, que encara avui dia se segueix utilitzant en les decoracions d'aquesta celebració. Aquest element de la tradició d'Europa occidental mai va ser acceptat pels cristians ortodoxos, el que ens indica que és veritablement una icona aliena a la Pasqua religiosa.
- L'OU DE PASQUA
- Els ous acolorits com raigs del sol són portats pel conill de Pasqua, també com a símbol de la fecunditat i de la vida que reneix. Els nens de diverses parts del món, pinten i amaguen ous de Pasqua. No obstant això, aquest joc tampoc va ser adoptat per països tradicionalment cristians, un altre prova de l'origen pagà d'aquests símbols.
- El fet d'associar l'ou a la fertilitat i per coincidir la Pasqua amb l'estació primaveral, estació fèrtil per excel·lència, fa que s'estableixi per tot Europa com a símbol de la Pasqua. De manera que ràpidament els pastissers d'època van començar a elaborar-los utilitzant diferents ingredients. Primer va ser el sucre, després la xocolata.

No hay comentarios:
Publicar un comentario